O meni

“Je navihana simpatična učiteljica, ki nas poleg italijanščine uči še veliko drugih elementov, ki podpirajo proces učenja in prinašajo napredek.”

 (Obiskovalka začetnega tečaja)

Elda Jercog se je rodila in odraščala v Trstu, osebnostno in poslovno dozorevala v Italiji in Sloveniji. Razgibana življenjska pot je prinašala različne delovne in osebnostne izkušnje, ki skozi različne oblike tečajev italijanskega jezika stremi tudi k razvijanju osebnostnih potencialov tečajnikov.

Svoje inštrukcije italijanščine je začela že pri 17. letih. Deset let je učila na Državnem poklicnem zavodu za industrijo in obrt »Jožef Stefan« v Trstu kot tehnično-praktična inštruktorica za vaje iz kemije, biokemije in mikrobiologije. Leta 2005 je začela voditi delavnice za podporo najstnikom in preprečevanje osipa na srednjih šolah v Trstu. Od takrat vodi različne delavnice za razvoj osebnostnih potencialov in tečaje italijanskega jezika na svojevrsten, zabaven in inovativen način.

Je dinamičnega duha, zelo rada ima naravo, potovanja in umetnost, zato ni naključje, da se njeni tečajniki italijanščine učijo tudi preko drugih dejavnosti izven učilnic. Zanimajo jo psihološki vidiki učenja, ki jih je raziskovala pri različnih učiteljih doma in v tujini. V poučevanje uvaja različne oblike nekonvencionalnega učenja.

Sodeluje z različnimi organizacijami, na primer z jezikovno šolo Athena v Postojni, Ljudsko univerzo Sežana, Obrtno-podjetniško zbornico Sežana, prevajalsko agencijo in jezikovno šolo Linguarium ter drugimi institucijami in številnimi podjetji.

Izkušnje, ki jih je v teh letih pridobila s poučevanjem italijanščine tako najstnikov kot odraslih, je uporabila pri pripravi številnih nalog in gradiva ter tako dopolnila uradne učbenike, ki največkrat ne ponujajo zadostne mere »živih« vaj. Na pobudo številnih tečajnikov je svoje vaje in besedne igrice začela zbirati vse do nastanka šestih delovnih zvezkov iz zbirke Il Quaderno degli esercizi, ki jih odlikujejo lahkotnost, sproščenost in kompleksne vsebine, predstavljene na igriv način.

Dolga leta je bila Elda kolegica praktičnega pouka biologije in mikrobiologije na naši šoli. Vedno je zelo strokovno pripravljala laboratorijske vaje in po dolgoletni izkušnji pripravila prepotrebne skripte za izvajanje vaj v laboratoriju v slovenskem jeziku (smo namreč šola v Italiji s slovenskim učnim jezikom, ki sledi italijanskim ministrskim programom. Posebno pri znanstvenih predmetih imamo težave  pri uvajanju slovenskih učbenikov, ker ne ustrezajo italijanskim smernicam.). V laboratoriju je Elda kazala iniciativnost in dijake spodbujala h kritičnemu in osebnemu odnosu do obravnavanih tem in do življenja na sploh. Z njimi je skušala vzpostaviti odprt dialog, ki se je nadaljeval tudi izven razreda in šole. Svoje poslanstvo vzgojiteljice je pogosto usmerila tudi  v potenciranje osebnostnega napredka svojih dijakov.

Sara Čok, profesorica biologije na zavodu DIZ Jožef Stefan v Trstu