Prednovoletno pohajkovanje po ulicah Trsta

Z udeleženci tečajev se vsako leto odpravimo na prednovoletno aktivno pohajkovanje po ulicah Trsta. V dobri družbi drug drugega spodbujamo pri praktični rabi pridobljenega znanja italijanščine in s tem okrepimo našo samozavest v sporazumevanju.

Naša zadnja odprava je štartala iz zbirnega mesta v Sežani do Opčin, kjer smo se v božično okrašeni lokalni kavarni spoznavali s kulturo pitja kave in navadami tamkajšnjih italijanskih gostov. Tako se je začelo naše skupno spoznavanje utripa italijanske dežele. Po okušanju kav smo se morali znajti z razbiranjem urnika avtobusov, ki vozijo v center Trsta in takoj za tem z nabavo avtobusnih vozovnic. Sledilo je vkrcanje ter poučna vožnja mimo slikovitih razglednih prizorov vse do samega središča mesta. Ob pešačenju po ulicah vzdolž zaliva smo začutili praznično vzdušje, tako da sta se ob soju lune sprehod po Božičnem sejmu in okušanje tradicionalnih tržaških specialitet zdela že skoraj pravljična. Čeprav so nas sunki burje dodobra prezebli, nas je vseeno fascinirala tudi izdatna okrasitev osrednjega tržaškega trga »Piazza d’Unita« z gozdom smrečic in morjem lučk. Proti mrazu seveda pomaga tudi srebanje tipičnega kuhanega vina »Vin Brulè«, ki se mu nismo mogli upreti.

 

 

Aktivni del našega popotovanja po mestu smo zatem nadaljevali v bližnjem tradicionalnem lokalu, ki se ponaša s starodavno dekoracijo v lesu in bogato okrašenimi zavesami. Tam smo ob okušanju ponudbe aperitivov in vin sproščeno poklepetali. Pot nazaj se je v obrnjenem redu ob prijetni utrujenosti odvrtela kar nekoliko prehitro, značilno dinamični vozniki javnih prevoznih sredstev pa so poskrbeli za nekaj nenadejanih adrenalinskih užitkov. Nočna vožnja po ulicah Trsta in vzdolž tržaškega greben je ob pogledu na bogato razsvetljen zaliv izkušnja, ki jo bomo le stežka pozabili.

Seveda ne smemo pozabiti še na ključnega udeleženca izleta! Kot vedno je bil tudi tokrat prisoten naš legendarni Sergio, ki nam je bil v izdatno pomoč pri izbiranju aperitivov, pa tudi pri kupovanju tipičnih gurmanskih božičnih dobrot se je zelo izkazal.

 

 

Da pa udeležencem izleta po zaključku druženja in med prihajajočimi božičnimi počitnicami ne bi bilo preveč dolgočasno, nam je Sergio na koncu naložil še konkretno domačo nalogo, vezano na izlet… s katero bomo veselo pričeli novo leto v nadaljevanju našega tečaja ?

Ivan, udeleženec začetnega tečaja

 

Izjemno me je presenetilo dejstvo, da sem se bila sposobna samostojno spopasti z navidez preprostimi opravili, ki pa so v tujem okolju vse prej kot enostavna. Resnično sem hvaležna Eldi, da mi je na nevsiljiv način omogočila priliko svoje sveže pridobljene jezikovne veščine preizkusiti tudi v interakciji z naravnimi govorci.

Irena

 

Celoten izlet je potekal v sproščenem vzdušju. Bili smo odlična klapa in zelo smo se zabavali ob spremljanju naših bolj ali manj posrečenih poskusih komunikacije z Italijani. Izkušnjo uporabe javnega avtobusnega prometa po ozkih mestnih ulicah pa priporočam vsem, ki imajo težave z nizkim krvnim pritiskom ?

Boštjan

 

Spoznavanje tipičnega mestnega utripa in temperamenta ljudi s katerimi smo se srečevali in se pogovarjali je bilo zelo poučno. Tako neposredno učenje iz prve roke, a v vseeno do neke mere »varnem« okolju, je bilo zame mnogo manj stresno kot bi bilo, če bi tega ne počela v dobri družbi in ob pomoči svojih »sošolcev«. Že samo zaradi te izkušnje sem prepričana, da se bom naslednjič že precej bolj suvereno soočila z izzivi praktične komunikacije v italijanskem okolju, ki sem se ga doslej zaradi jezikovnih preprek kar malo bala.

Marjana